1/19

trailside ski house

  • newry, ME  -  2014

‚Äč

Bramhall’s design calls for three levels of living in a 6,200 square foot building nestled into a steeply-wooded, trail-side lot. The walk-out lower level, approached from the south, houses a 2-bay garage, large mudroom, open play area, bunkroom and ski-tuning room. A gracious entry stair from the mudroom provides access to the main living level, the heart of which is the Great Room, which features massive timber trusses, a hulking stone fireplace and a soaring wall of glass overlooking the mountain. A large open kitchen connects the cook to family and guests, while a back door at grade provides ski-in/ski-out access to and from a delightful tree-lined groomer.

 

Flanking opposite sides of the entertainment hub are a master suite, a remote retreat offering privacy with mountain views, and a private guest suite above the garage. Two upper level bedrooms are accessed by means of an open stairway with over-scaled windows framing views to the back woods and trail. A covered exterior porch with fireplace provides opportunities for outdoor living with great mountain views.

 

The exterior of the house is a fusion of regional styles and materials. The design takes its lead from the mountain architecture of the west, using natural materials like rugged stone, cedar and steel which are intended to weather naturally. New England barns and outbuildings are recalled in the house’s massing and also in its use of board and batten and barn-board siding, and red cedar roofing.